Levensfaseproblemen

Iedereen maakt in zijn leven dingen mee, waarbij hij aan het denken wordt gezet. Dat kan zijn een verhuizing, pensionering, ziekte of verlies van een dierbare. In de huidige tijd is een vaak voorkomend probleem ontslag en financiële problematiek. Niet al deze zaken hoeven tot spanningen te leiden. Natuurlijk zal men het moeilijk hebben wanneer er een dierbaar iemand is overleden, maar de kans is groot dat men zichzelf hier op een gezonde manier doorheen werkt en het verlies een plaats in zijn leven geeft. Wanneer zich problemen voordoen in een specifieke levensfase, noemen we dit levensfaseproblematiek.
Elke specifieke fase kent zijn eigen problemen. Hieronder staan een aantal van deze levensfasen opgesomd.

- Puberteit. Hierbij zijn thema’s als onzekerheid en populariteit erg belangrijk.
- Op de middelbare school staan keuzes centraal: wat wil je later worden en welke studie moet je   daarvoor gaan volgen? Op welk niveau wil je een studie gaan volgen, MBO, HBO, WO, of ga je   eerst verder leren? Misschien wil ik direct gaan werken zonder studie?
- Leeftijd 16-20, dan zijn thema’s zelfstandigheid, op jezelf gaan wonen, een baan zoeken en een   geschikte partner vinden belangrijk.
- Leeftijd 20-30, de tijd breekt aan om te gaan samenwonen, kinderen krijgen, verhuizen,   promoveren, wisselen van baan of een nieuwe studie te beginnen.
- Wanneer je boven de veertig komt, krijg je te maken met het uit huis gaan van kinderen en met   het idee van ouder worden: wat wil ik nog met mijn leven?
- Bij de leeftijd vanaf ongeveer 50/60 kunnen er veel filosofische vragen door het hoofd gaan   spoken, zoals: hoe heb ik mijn leven geleefd? Ben ik tevreden met mijn leven tot nu toe? Wat   wil ik nog doen? Ook rouw en verliesverwerking komt steeds vaker voor, niet alleen verlies van   dierbaren maar ook het verlies van lichamelijke vitaliteit (minder goed kunnen lopen, minder   kunnen bewegen). Angst voor ziektes en de dood kan een steeds terugkerend thema worden.

Wat hebben wij u te bieden?

In het grootste gedeelte van de gevallen bent u in staat deze problemen zelf op te lossen. Ze horen immers bij het leven, bij het ouder worden. Soms kan het echter zo zijn dat u de problemen niet langer alleen aan kunt. Er kunnen bijkomende problemen ontstaan zoals stemmingswisselingen, verlies van interesse, somberheid en angsten, die niet vanzelf over lijken te gaan. Dat is de reden dat veel mensen bij psychologenpraktijk Armando Theunisse professionele begeleiding zoeken.